Keski-Suomen Sairaala Nova edustaa sairaalateknologian huippua

01 joulukuuta 2020
Jyväskylään vuoden 2021 alussa avautuva uusi keskussairaala Sairaala Nova vastaanotettiin projektinjohtourakoitsijalta aikataulussaan lokakuun lopulla. Ramboll CM Oy:n työrupeama jättihankkeen rakennuttajakonsulttina kesti yli puoli vuosikymmentä.
Keski-Suomen keskussairaala Nova iltavalaistuksessaan

Keski-Suomen keskussairaala Nova iltavalaistuksessaan

Ota yhteyttä

Hannu Pellinen

Projektinjohtaja, kiinteistöprojektinjohto, Jyväskylä
P: +358 50 412 3758

Keski-Suomen uusi Sairaala Nova yhdistää samoihin tiloihin perusterveydenhoidon, erikoissairaalanhoidon ja sosiaalitoimen palveluja. Modernissa sairaalassa on muun muassa yli 250 vastaanottohuonetta, 10 synnytyssalia ja 24 leikkaussalia.

Ramboll CM Oy:n tehtävät yli puolen miljardin euron hankkeen rakennuttajakonsulttina alkoivat vuoden 2014 loppupuolella. Jättihankkeen rakennuttamis- ja valvontatehtäviä hoiti yhtiön Jyväskylän yksikkö yli puoli vuosikymmentä.

– Sairaalahankkeen valtava koko toi omat vaatimuksensa organisoitumisen osalta. Poikkeuksena aikaisempiin projekteihin oma organisaatiomme muutti työskentelemään tilaajan kanssa samoihin tiloihin työmaan viereen, kertoo projektinjohtaja Hannu Pellinen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin projektinjohtaja Mikko Jylhä oli järjestelyyn erittäin tyytyväinen.
– Rakennuttajakonsultti toimi koko ajan tilaajan oikeana kätenä ja lisäresurssina tarpeen mukaan. Asenne oli se, että vastuu on yhteinen. Olimme kaikki Novan työntekijöitä.

Uuden sairaalan rakentamisvaihetta valmisteltiin yhteistyössä monien sidosryhmien kanssa.

– Kävimme suunnitelmia läpi muun muassa kaupungin kaavoittajan, energiayhtiön ja kunnallistekniikasta vastaavien tahojen kanssa. Suunnittelua vietiin lisäksi kokonaisuudessaan eteenpäin tilaajan, käyttäjien ja suunnittelijoiden kanssa, Pellinen sanoo.

Jylhä pitää yhtenä hankkeen onnistumisista sitä, että käyttäjien toiveet on saatu välitettyä suunnitelmiin ja sitä kautta rakennukseen. – Henkilökunnalta on tullut valmiista rakennuksesta virheilmoituksia vain pikkuasioista, kuten käsidesiautomaattien paikoista!

Sairaala sovitettiin seitsemälle eri tontille

Nova on tällä hetkellä ainoa Suomeen rakennettu kokonaan uusi keskussairaala. Sairaalaa varten tarvittiin seitsemän tonttia Jyväskylän Kukkumäestä.
– Tonteilta purettiin 11 rakennusta, joten pelkästään purku-urakan kilpailutus ja valvonta oli merkittävä osaprojekti, kertoo projektipäällikkö Niina Andersen.

Purkutöiden jälkeen hankkeen toteutusvastuu siirtyi projektinjohtourakoitsijalle. Projektinjohtourakan käynnistyttyä projektinjohto- ja valvontaorganisaation tehtävät jakautuivat suunnittelunohjaukseen, rakentamisenohjaukseen, työmaavalvontaan ja tilaajan erillishankintoihin.

– Sairaalarakennus pitää sisällään valtavan määrän piiloon jäävää ja näkyvää tekniikkaa. Kuuden vuoden aikana suunnitelmista, päätöksistä, rakentamisesta, asennuksista ja materiaaleista syntyy valtava määrä dokumentaatiota. Tiedonhallinta onkin yksi vaativimmista tehtävistä tämän mittaluokan projektissa, Pellinen sanoo.

Novassa saattoi työskennellä pelkästään yhdessä tekniikkalajissa 30 urakoitsijaa.
– Parhaimmillaan työmaalla oli 750 henkeä liki 400 yhtiöstä. Yksi onnistumisistamme valvonnan ja turvallisuuskoordinoinnin osalta onkin, ettei työmaalla sattunut yhtään vakavaa tapaturmaa.

Mikko Jylhän mielestä hankkeelle oli suuri etu, että työmaavalvojina toimivat paikalliset ammattilaiset, joilla oli jo ennestään kokemusta sairaanhoitopiirin toiminnasta.

– He toivat uuden sairaalan tekniikan ja rakentamisen laadunvalvontaan kokemusta sairaanhoitopiirin toiminnasta ja tilaajien muutostoiveista pitkältä ajalta.

Hän korostaa, ettei vaativa sairaalahanke olisi valmistunut aikataulussa ilman paikallista yhteistyötä.
– Korona viivästytti keväällä hankintoja ja työmaatoimintoja, mutta tiukka neljän vuoden rakentamisaikataulu hidastui vain vähän. Veimme rakentamista eteenpäin pienellä porukalla koko poikkeusajan.

Novalle ei löydy vertailukohtaa

Nova oli kaikille hankkeeseen osallistuneille haaste, koska saman kokoluokan kerralla rakennettuja keskussairaaloita ei Suomessa ole. Hankkeen vaatimat resurssit ja niiden ohjaus sekä tavoitteissa pysyminen oli yksi haastavimmista tehtävistä. Rakennuttajakonsultin päivät täyttyvät tässä hetkessä hoidettavista asioista, mutta samalla pyrittiin ennakoimaan tulevaa ja valmistauduttiin siihen, mitä kuukauden tai vuoden päästä tapahtuu.

– Pyrimme jatkuvasti varmistamaan, että kaikki hankkeen osapuolet selviävät omista osuuksistaan kunnialla, Andersen sanoo.

Myös rakennuttajakonsultti joutui haastamaan itseään. – Opimme paljon uutta oman ydinosaamisemme ulkopuolelta, etenkin sairaalateknologioista.

Sairaalan teknologia onkin huipputasoa. ICT-järjestelmät on mitoitettu tulevaisuuden tarpeisiin, automaatio ohjaa varastonhallintaa ja koko sairaalassa on sisäpaikannusjärjestelmä. – Käytössämme on myös Suomen ensimmäinen lääkeannostelurobotti, Jylhä kertoo.

Lue lisää hankkeesta: Keski-Suomen Sairaala Novan suunnittelu pysyi hallinnassa tietomallin ja vaiheistuksen avulla

Espoo, pääkonttori

Espoo, pääkonttori
PL 25, Itsehallintokuja 3
FI-02601 Espoo
Tel:020 755 611 - Fax 020 755 6201

Mail: info@ramboll.fi

Other sites

Other sites