Öljyn hinta romahti – miten käy liikenteen sähköistymisen?

Vuosikymmen sitten alkanut liikenteen sähköistyminen kohtasi tänä keväänä yllättävän haasteen, öljyn hinnan romahtamisen. Hinta laski merkittävästi jo maaliskuun alussa ja lopullinen romahdus tuli huhtikuussa, kun koronan aiheuttama kysyntä- ja tarjontasokki sai öljyvarastot täyteen ja hinta painui ennen kuulumattomasti jopa negatiiviseksi. 

Ota yhteyttä

Aleksi Vesanto

Head of Department, Smart Mobility
P: +358 44 7512228

Öljyn hinta vaikuttaa myös liikenteen sähköistymiseen, joka on Suomessa ja maailmalla nähty lähinnä sähköisten henkilöautojen yleistymisenä, mutta kyse on laajemmasta ilmiöstä.

Liikenteen sähköistymisen merkittävänä ajurina ovat olleet päästötavoitteet, mutta myös edullisilla käyttökustannuksilla on vaikutusta. Sähköauto on edelleen kallis investointi verrattuna bensiini-, diesel- ja kaasuautoihin, mutta Suomen Ilmastopaneelin mukaan se tulee muita käyttövoimia edullisemmaksi jo alle kymmenessä vuodessa. Mitä enemmän ajaa, sitä halvemmaksi sähköauto tulee suhteessa muihin vaihtoehtoihin.

Autonvalmistajille tiukat päästörajat

EU on asettanut autonvalmistajille sitovat vähentämistavoitteet henkilö- ja pakettiautoille. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 37,5 % vuoteen 2021 nähden. Autovalmistajilla on kaksi vaihtoehtoa: saada uusien autojensa keskimääräiset päästöt alle rajojen tai maksaa miljardien eurojen sakot. Näiden autonvalmistajille asetettujen velvoitteiden arvioidaan laskevan sähköautojen hintoja merkittävästi, kuten on jo nähtykin. Tosin koronan aiheuttama taloudellinen kriisi on jo nyt vähentänyt uusien henkilöautojen myyntiä hyvin merkittävästi. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan henkilöautojen myynti vähentyi huhtikuussa lähes 40 % verrattuna vuoden 2019 huhtikuuhun. Autoteollisuudessa varmasti mietitään nyt kuumeisesti, miten kysyntäkriisistä päästään yli, mutta yhä puhtaammilla tuotteilla.

Liikenteen sähköistymisen rajoitteena on ollut akkukapasiteetti, joka määrittää sähköisen kulkuneuvon toimintasäteen eli kuinka pitkälle yhdellä latauksella pääsee. Pitkien etäisyyksien maassamme myös latausverkon laajuudella on merkitystä. Latausverkko on kasvavilla kaupunkiseuduilla jo varsin kattava, eikä se siten ole rajoittava tekijä kuin harvaan asutulla maaseutumaisilla seuduilla. Juuri akkukapasiteetin vuoksi sähköauto sopii erinomaisesti kaupungeissa liikkumiseen, jossa etäisyydet ovat lyhyitä ja latausverkko kattava.

Bussiliikenteen sähköistymisellä merkittäviä päästövähennyksiä

Täyssähköbussit ovat yleistyneet kaupunkiliikenteessä hurjaa tahtia Pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa kaupunkijoukkoliikenteen satunnaisista sähköbussipiloteista on jo siirrytty markkinaehtoisesti sähköön, sillä se on edullisempi kuin perinteinen diesel kun liikennöinnin sopimuskausi on tarpeeksi pitkä. Näin ollen pidemmillä sopimuskausilla tai optioilla voidaan merkittävästi vähentää kaupunkiliikenteen päästöjä, kun sähköistymisen vaatimat latausinfrastruktuurikustannukset saadaan katettua edullisilla käyttökustannuksilla. Vaikka EU:n puhtaiden ajoneuvojen velvoitedirektiivi asettaa tiukat vähimmäistavoitteet sähköbussien osuuksille, niin koronan aiheuttama dramaattinen joukkoliikennematkustajamäärien lasku ja siitä johtuvien lipputulojen lasku aiheuttaa nyt suurimman haasteen kaupunkijoukkoliikenteessä. Kuluttajien luottamuksen ja etenkin turvallisuuden tunteen saaminen takaisin joukkoliikenteeseen voi olla hyvinkin aikaa vievää ja yksi haasteellisimmista tehtävistä kaupungeissa.

Kaukoliikenteessä ja pitkän matkan tiekuljetuksissa sähkö ei tule yleistymään merkityksellisesti, vaan esimerkiksi biokaasu ja mahdollisesti vety tulevat olemaan vaihtoehtoja fossiiliselle polttoaineelle uusiutuvaa biodieseliä unohtamatta. Kaupunkien jakelukuljetuksiin taas sähkö sopii hyvin ja tuleekin yleistymään vauhdikkaasti tällä vuosikymmenellä, tästä esimerkkinä Ylen uutinen IKEAn viime syksynä aloittamasta sähköisestä jakelukokeilusta. Myös kaupan suuntaa näyttävä Amazon on hankkimassa sähköisten jakeluautojen laivastoa.

Sähköpotkulaudat tulevat

Sähköbussien lisäksi kaupunkiliikennettä rikastavat viime kesänä rantautuneet sähköpotkulaudat, jotka loivat uuden mikroliikkumisen käsitteen. Turvallisen ja vastuullisen käyttämisen myötä laudoista voi tulla pysyvä osa kaupunkiliikkumista, josta myös Rambollin tekemä globaali tutkimus antaa selkeät ohjenuorat. Silmiinpistävää on myös, että Suomessa lähes jokainen sekatavarakauppa tarjoaa nyt sähköpotkulautoja näkyvästi.

Hurjaa tahtia yleistyneitä sähköavusteisia polkupyöriäkään ei sovi unohtaa. Monet kaupungit ovat pyrkineet vauhdittamaan sähköpyörien yleistymistä erilaisilla piloteilla. Sähköavusteiset kaupunkipyörät avattiin viime kesänä Kuopiossa ja tänä kesänä avautui myös sähköpyörälainaamo Tampereella. Koronan myötä pyöräliikenteen määrät ovat kasvaneet jo useissa kaupungeissa, varsinkin keskusta-alueiden ulkopuolella. Tämän kesän yksi hittituote on luultavasti kesämökin ja matkailuauton lisäksi myös sähköpyörä.

Rajattomasti uusiutuvaa energiaa

Liikenteen sähköistymisessä myös sähköntuotannon fossiilittomuudella on merkittävä rooli. Pohjoismaiden useimmissa kaupunkibussiliikenteen sähköistämishankkeissa on bussien käyttämä sähkö tuotettu täysin fossiilittomasti. Tämä onkin kehitys, jota tulee Suomessakin edistää jokaisella hallinnollisella tasolla. Olisi outoa, jos täysin lähipäästötön kaupunkibussi kulkisi kivihiilellä tai muulla fossiilisesti tuotetulla sähköllä. Energiayhtiö Fortumin väistyvä toimitusjohtaja Pekka Lundmark arvio jo vuonna 2016, että pitkällä tulevaisuudessa kaikki energia on uusiutuvaa ja sitä on lähes rajattomasti saatavissa ja kohtuulliseen hintaan.

Liikenteen sähköistyminen jatkuu

Liikenteen sähköistymisen ajurit - lähipäästöttömyys, hiljaisuus, pienemmät käyttökustannukset, vaivattomuus ja helppokäyttöisyys - luovat niin vankan perustan, ettei öljyn hinnan romahduskaan sitä horjuta. Kaupungistuminen ja jakamistalous edesauttavat taas liikenteen sähköistymistä ja antavat kestävän alustan uusille innovaatioille. Uskomme, että sekä sähköpotkulaudat ja sähköpyörät tulevat saamaan useita sähköisiä kulkuneuvoja rinnalleen kaupungeissa tällä vuosikymmenellä.

Uusien innovatiivisten sähköisten kulkumuotojen tulee tarjota jotain, jota jo käytössä olevat kulkuneuvot eivät pysty tarjoamaan. Sähköpotkulaudat ylsivät siihen ja seuraavana saattavat olla esimerkiksi sähköskootterit. Hollannissa Go-Sharing-niminen startup-yritys tarjoaa jo sähköpotkulautojen liiketoimintamallin mukaisesti yhteiskäyttöisiä skoottereita edulliseen 23 sentin minuuttihintaan ja kyytiin mahtuu tarvittaessa myös kauppaostokset tai harrastusvälineet. Vain mielikuvitus on rajana tulevaisuuden sähköisissä kulkuneuvoissa.

Espoo, pääkonttori

Espoo, pääkonttori
PL 25, Itsehallintokuja 3
FI-02601 Espoo
Tel:020 755 611 - Fax 020 755 6201

Mail: info@ramboll.fi

Other sites

Other sites